Borders Of The Beach

Behendigheid Nicky


2009:

8 januari was onze allereerste les. We trainen in de beginners groep van 7 tot 8. De les begon met een rondje gehoorzaamheid. Nicky kende al een aantal onderdelen van het puppyparcours na de gehoorzaamheidslessen. Alleen de slurf was nieuw, maar Nicky had hem vrij snel door. Ik hoefde maar een paar keer het doek omhoog te houden en toen wist ze al wat de bedoeling was. Binnen een paar weken hadden we de slurf helemaal door. Ook de tafel was nieuw en dat was wel even wennen als je van actie houd en je moet ineens rustig wachten tot je weer verder mag.
Tijdens de 4e les kregen we de breedte sprong erbij. Maar die was voor Nicky een makkie met onze frisbee ervaring. Inmiddels krijgt Nicky er ook flink de vaart in dat ik flink moet gaan remmen om het nog wel netjes te doen.
9 april: Tijdens de les is er gefilmd. Inmiddels zijn we doorgestroomd naar de gevorderden groep. Inmiddels hebben we ook al een heleboel nieuwe onderdelen erbij gekregen. Voor de veiligheid zit nicky nog aan de riem omdat ze soms te enthousiast wil gaan springen en zo kunnen we ook op netheid trainen.

2010:

Na de winsterstop hebben we de trainingen weer opgepakt. Wat is het heerlijk om te doen. Nicky vond het ook ontzettend leuk, als ik zeg gaan we naar de hondenschool?? Dan gaat het koppie scheef en staat ze binnen een paar seconden voor de deur. Soms is ze nog wel eens ondeugend en gaat ze ervandoor en dan moet ze even terug geroepen worden, maar tegenwoordig luisterd ze daar naar. Imiddels loopt ze los en dat gaat heel goed. Sierlijk springt ze over de hoge hekjes, stormt over de a-schutting heen, wat dus nog trainen is om de raakvlakken dan wel te raken. De kattenloop is helemaal leuk en de breedte sprong is een eitje! We gaan nog niet op volle kracht, we bouwen het langzaam op, het gaat nu zo goed en als we te snel willen gaan we fouten maken
3 juni: Lekker weer en een goede temperatuur. Tijd om dus eens iemand mee te nemen om foto’s te maken. Leonie heeft flink haar best gedaan en ook een filmpje gemaakt.

30 september: Yes vandaag ging het geweldig. We hebben 4x een foutloos parcxours gelopen. Nu dus weer wat snelheid op gaan bouwen, wat is dit toch leuk om te doen!

2011:

Dit jaar begonnen de trainingen op de parkeerplaats. Het was erg modderig en blubberig op het veld. Helaas dus geen behendigheid omdat dit geen sport is die geschikt is om op de stenen te doen. Dus maar wat gehoorzaamheid gedaan en dat was ook wel weer eens leuk!
Toen we eenmaal weer op het veld konden en we echt weer behendigheid konden gaan doen zijn we gaan oefenen op de paaltjes. Die gaan toch steeds een beetje beter. Uiteindelijk werden we eind februari 2e tijdens het examen over een leuk parcours. We gaan dus de goede kant op!
6 mei: Het gaat steeds beter. Soms ben ik behoorlijk buiten adem na een ronde parcours lopen ;). De breedte sprong is wel één van de favorieten. De raakvlakken gaan ook steeds beter! Nicky houd van actie en lekker door rennen! Tijdens het inlopen trainen we gehoorzaamheid en dat doen we tegenwoordig ook los. Vandaag was Leonie weer eens mee en heeft ze weer mooie plaatjes geschoten!

24 november: Vandaag was de laatste keer in dit jaar en we deden examen. Het is zo bij ons op de hondenschool dat we gemiddeld zo’n 6 weken een parcours doen, 5 keer oefenen en dan de 6e keer is het examen. Hierbij worden we gecontroleerd op netheid en daarna telt de snelheid mee. We hebben een wisselbeker die je wint als je eerste wordt op het parcours. Staat je naam daar 4x op mag je de wisselbeker houden en wordt er weer een nieuwe aangeschaft. In al die jaren dat we trainen is het ons nog nooit gelukt om die wisselbeker te winnen. Echter het examen vandaag ging super goed. Ik heb 1x een handhulp hoeven geven en verder is het foutloos gegaan. Daarbij gingen we deze keer ook nog eens super snel. Maar alle andere hondjes deden het ook erg netjes, dus het is nog even spannend, volgende week is de prijsuitreiking!
1 december:Totaal verrast was ik vandaag met de prijsuitreiking. We zijn 1e geworden met een tijd van 01:05:64. En wat bleek dat was slechts 1 seconde sneller dan nummer 2! Naast de wisselbeker die we nu een tijdje in ons bezit mogen hebben kregen we ook een klein prijsje wat we mogen houden! Dit is een mooie afsluiting van het jaar en hier natuurlijk nog even de foto (want ik ben natuurlijk super trots):


2012:

Een rustig trainingsjaar. De wisselbeker hebben we weer in moeten wisselen. We hebben een erg leuke groep en we zijn allemaal aan elkaar gewaagd. Het is heerlijk genieten om samen lekker bezig te zijn. Nicky laat steeds vaker zien dat ze een echte border collie is en dat is prachtig om te zien!


2013:

Weer een rusig trainingsjaar. In oktober 2013 heeft één van onze medecursisten ons gefilmd. Het was erg lastig dit parours omdat aan de andere kant van het veld onze trainer Henk Bosman loopt. Nicky is vanaf het allereerste begin ontzettend gek van hem en op het parcours is ze dus ook constant afgeleid omdat ze eigenlijk graag naar hem toe wil.

2014:

3 april: Tot onze grote verassing hebben we de wisselbeker weer gewonnen. Op 27 maart hebben we examen gedaan van het parcours wat we in de winter niet af hebben kunnen maken (zie filmpje hierboven). Nicky heeft het parcours als enige van de groep foutloos gelopen! Dit is dezelfde beker als die we in december 2011 gewonnen hebben, we hebben hem nu 2x gewonnen. Ze was niet de enige met een beker, want ook Nala had die van haar groep!

2015:

19 februari: En dat is de 3e keer! Nicky was met 46 sec. en foutloos de beste van haar groep dus we hebben de wisselbeker weer in huis! Uiteraard moest ze weer even poseren!

21 mei: Vandaag was er een fotograaf op het veld aanwezig die wat mooie foto’s van Nicky geschoten heeft!

8 oktober: Verassing! Inmiddels is de vorige wisselbeker voor de 4e keer gewonnen door Gabber dus helaas voor ons zijn we aan een nieuwe begonnen. En de hebben we vorige week gewonnen! Nala had ook weer de beker!

2016:

Wederom een rustig trainingsjaar. Nicky is inmiddels vanwege haar leeftijd en de gebreken die daarbij voorzichtig om de hoek komen kijken gewisseld met Nala van groep. Nala traint nu met de gevorderden en Nicky zit in de beginners klas. Een stuk fijner voor haar, de hoogtesprongen zijn lager en de A-schutting slaan we helemaal over. Geen foto’s of filmpjes dit jaar, dat is ook lastig omdat er dan helemaal iemand met ons mee moet komen op een doordeweekse donderdagavond. Maar dat geeft niet, we hebben er weer van genoten.


2017:

En dan is het toch echt zover. Nicky haar allerlaatste jaar behendigheid. De ouderdomsgebreken komen steeds wat meer, maar Nicky geniet er nog zo ontzettend van om mee te gaan naar de hondenschool. Het plezier straalt er vanaf als ze over het parcours mag. Niet meer in rennend tempo voor mij eerder een beetje snelwandelen, maar het gaat niet om de snelheid toch? We hebben lol en dat telt! Na dit jaar mag ze echt op pensioen van behendigheid, want dan zal Baila het stokje over gaan nemen. Ik hoop dat er iemand dit jaar nog een laatste keer foto’s kan komen maken!

9 november: Vandaag was de dag… De allerlaatste keer samen een behendigheidsparcours lopen. Uiteraard dacht ik terug voor over ik het me nog kon herinneren aan de eerste keer dat ik met kleine puppy Nicky het veld van de hondenschool op kwam. 10 jaar lang hebben we hier samen getraind. Week in week uit, met uitzondering van enkele vakantieperiodes. Het ging mij dus ook wel aan mijn hart. Maar Nicky haar oude leeftijd moet ik respecteren en het afgelopen jaar merkte je dat ze er met haar koppie nog wel lol in heeft, maar de snelheid nam zichtbaar af en het nemen van de hindernissen gaat de arthrose toch echt in de weg zitten. Het is goed zo, we hebben een fantastische tijd samen beleefd, nu mag ze heerlijk genieten van haar pensioen (we blijven wel frisbeeën op haar niveau). En hoe kon ze me geen mooiere afsluiting geven dan toch nog 1 keer de wisselbeker te winnen. Helaas geen foto’s meer van Nicky in actie op de behendigheidsbaan. Wle nog een laatste foto op de tafel met de wisselbeker en natuurlijk de kleine trophee die we mogen houden! Geen geweldige foto met een telefoon in het donker genomen, maar het gaat om de emotionele waarde!!!